Бургаски ученици се включиха в „Мисия: Бъди здрав!”

zdraveУчениците от СОУ „Добри Чинтулов”, Бургас се учат на здравословно хранене и умения за различаване на полезното от вредното. 

 

Обучението се осъществява в рамките на проект „Здравей, здраве!”, с мото „Мисия: Бъди здрав!”, финансиран от Община Бургас – отдел „Здравеопазване и превенция”. 

Бургаското училище спечели проекта в края на месец април и дейностите веднага стартираха. Основната цел на проекта е учениците да осъзнаят, че животът и здравето са най-ценното богатство, което притежават, и трябва да  го пазят. Те се учат да развиват умения за различаване на полезното от онова, което вреди на здравето им – храна, поведение, навици. В рамките на дейностите по проекта е необходимо учениците  да  усвоят   начини за профилактика и  превенция  на здравето и работоспособността си, и целесъобразно да ги използват за предотвратяване на здравословни проблеми.

Задачите на участниците в проекта са запознаване с принципите на здравословното хранене; изграждане на стереотип на здравословен начин на живот; формиране на  здравни и хигиенни навици; осъзнаване ролята на движението, спорта, и  почивката за здравето на човека; както и ролятана танцовото изкуство за възстановяване и релаксиранена организма.

„Работата по проекта стартира още от първия ден на месец май. Ентусиазирани учителите и възпитателите от начален етап, медицинската сестра и преподавателят по хореография започнаха реализирането на заложените в проекта дейности”, каза Галина Казакова, директор на СОУ „Добри Чинтулов”.

С голямо желание и под ръководството на своите преподаватели учениците от I-ви до IV-ти клас се включиха в изработването на табла, диплянки и рисунки на тема „Здравословни храни”, в спортни състезания и игри на открито, както и в провеждането на беседа за здравословното хранене.

Работата по проект „Здравей, здраве!” ще приключи в края на месец май с изложба на тема „Здравословни храни” и концерт на малките ученици от танцовия състав към училището.

Осъществяването на проекта „Здравей, здраве!” е една малка част от дейностите, свързани със здравословния начин на живот, които реализират учители и ученици от СОУ „Добри Чинтулов”. В тази връзка на 12 май 2014г. в бургаското училище гостува пътуваща изложба на тема „Не на тютюнопушенето!”. В нея участие с рисунки по темата взеха учениците от начален етап, под ръководството на своите учители и медицинската сестра.

По повод 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето, д-р Желева от Регионална здравна инспекция – Бургас изнесе беседа на тема „Вредата от цигарите и тютюневия дим”, в която взеха участие ученици от V-ти до XII-ти клас.

Copyright © 2015. All Rights Reserved.