Средно училище "Добри Чинтулов"
Съвременно обучение, вдъхновено от традициите!

"...халището е празник"

     Фолклорът не е само в приказките и песните. Част от иновацията „През миналото с поглед в бъдещето“ бяха часовете по изобразително изкуство на четвъртокласниците. В тях учениците от СУ „Добри Чинтулов“ - Бургас и ОУ „Алеко Константинов“ - Димитровград работиха съвместно. Иновативният урок на тема „Създавам художествена конструкция“ - проект за халище, се проведе с помощта на технологиите. Учениците работиха в синхрон и изпълняваха едновременно задачите, които поставяха г-жа Иванова и г-жа Петрова. Чрез решаване на картинни ребуси децата достигнаха до думите „губер“, „халище“ и „китеник“. С това актуализираха знанията си за синоними. Разчитането на QR code помогна за разбирането на значението на тези думи.
     Госпожа Петрова представи пред четвъртокласниците начина на изработване на халища. Обърнахме внимание на цветовете, орнаментите, символите, които родопчанката е втъкавала в халищата, които е изработвала. Припомнихме си моменти от българската история от времето на османското владичество. „…За родопската жена, живяла живота си без празници, халището е празник. Нейната гордост. Нейното тържество.“
     Децата видяха автентичен китеник и малко ръчно станче. Показахме им две техники за изработване на проект на халище. Преди да поставим екипните задачи успяхме да изненадаме децата от Димитровград и нашите, и техни реални и виртуални гости - директори, заместник-директори и експерти, с изпълнението на гайда. Четвъртокласникът Георги Благоев, ученик на г-н Миронски, изсвири химна на Странджа „Ясен месец“.
Получихме висока оценка за работата си и от нашият виртуален гост от РУО Хасково- г-жа Галя Тодорова.
     Доволни от новия и интересен час всички се впуснаха в изпълнение на проекта. Децата бяха погълнати от работата. Заслужаваше си!